Bu yaş grubu çocuklar spora başlayabilir mi diye merak ettim ve biraz incelemeler yaptım bu hafta ve çocukların spora başlaması için en uygun dönemin 4-8 yaş arası olduğu bilgisine ulaştım. 4 yaş çocukların oyunu daha fazla benimsedikleri, keyif almaya başladıkları bir dönem çünkü. Bu yaşta başlanan spor çocukların fiziksel gelişimlerini, denge ve güç becerilerini olumlu yönde etkiliyor ve kendilerine güven duygusunu besliyor spor. Tabii çocukları mümkün olduğu kadar yarışmaya ya da rekabete teşvik etmeyen sporları tercih etmeliyiz. Erken yaşlarda jimnastik, yüzme, ata binme, paten kayma gibi spor aktiviteleri çocuklar için eğlenceli ve gelişimleri için faydalı sporlar. 7-8 yaşlarından sonra ise kuralları ve disiplini daha fazla benimsedikleri için 5-6 kişilik takım oyunlarına kolayca adapte olabilir; mini basketbol, futbol ya da tenis gibi oyunlar oynayabilirler, dahası judo, karate gibi sporlara başlayabilirler. Bu gibi sporlar sadece güç kullanmak için değil, çocuklara mücadeleyi, savunmayı ve kontrolü de öğretebilmek için faydalı.
Çocukların tek ihtiyacı spor değil tabii ki, en önemlisi sağlıklı beslenme. Dünya obezite ile savaşırken her geçen gün bu soruna yeni çareler aranmakta. Şu anda İngiltere’de Jamie Oliver öncülüğünde "Feed me better / Beni daha iyi besle" adında bir kampanya başlatıldı, Çocukların daha sağlıklı beslenmesini amaçlayan bu kampanyada İngiliz hükümeti okullar için ayırdığı yemek bütçesini 280 milyon sterline çıkardı. Ayrıca ortaokul öğrencilerine zorunlu olarak getirilen yemek dersi kapsamında Jamie Oliver ve ekibi Edexcel çocuklara evde yapabilecekleri sağlıklı, pratik ve ekonomik yemekleri öğretecekler. Yılsonunda çocuklar evlerinde kendileri ve aileleri için en az 10 çeşit yemek hazırlayabilecekler. Gerçekten müthiş bir proje değil mi?
Dr. Gillian McKeith’in çarpıcı kitabı "You Are What You Eat" ise bize hazır yemek yani “fast food” konusunda çok önemli bilgiler veriyor. Fast food’un zararlarını ebeveynler olarak yeterince bilmediğimizi vurguluyor. Uzmanlar, fast food/hazır yemek ile yetişen bu neslin anne babalarına göre daha sağlıksız, daha fazla hastalığa sahip bireyler olacaklarını hatırlatırken, çocukların ömrünün ebeveynlerinden daha kısa olabileceği tehlikesine dikkat çekiyor. Çocukların özellikle okul çağına kadar sağlıksız besinlerden uzak tutulmasını önemle vurgulayan uzmanlar bu konuda anne babalara büyük görev düştüğünü hatırlatıyor. Evde sık sık sağlıklı yiyecekler hazırlanmalı, bütün aile bir arada sofraya oturmalı ve önce yetişkinler yemek seçmeyi bir kenara bırakmalı diyorlar. Ayrıca bir önemli konu da çocuğun yanında diyet konuları gündeme getirilmemeli, yetişkinler de öğün atlamamalı. Anne, babanın sağlıksız beslenme alışkanlıklarını gözlemleyen bir çocuktan sağlıklı bir beslenme beklememiz payımıza düşen en büyük hata.